stirodom Početna O nama Građevinarstvo Ambalaža Ostali proizvodi Galerija Mapa sajta Kontakt Fabrika stiropora Stirodom
Sve o stiroporu Za građevinare Za arhitekte Stirodom blok Stirodom međuspratne konstrukcije Download Fabrika stiropora Stirodom

Za građevinare

Građevinci...Do pre deset godina postavljanje termoizolacija na građevinskim objektima bila je retkost pa samim tim i postojanje ljudi koji su bili obučeni da ih postavljaju malo. Danas kada se pomene reč FASADER bezmalo je nemoguće zamisliti osobu koja isti opis završnih građevinskih radova izvodi bez stiropora.

TERMOIZOLOVANJE SPOLJAŠNJIH ZIDOVA STIRODOM EPS PLOČAMA
Najrasprostranjeniji vid korišćenja Stirodom EPS ploča. Laka i brza ugradnja dovele su do naglog širenja upotrebe stiropora u širokim masama stanovništva. Upotrebom građevinskih lepkova za lepljenje stiropora (od 8-10 kg/m2), plastičnih tiplova kao sidrišta stiropora (5 kom/m2), staklene mrežice Termoizolovanje spoljašnjih zidova STIRODOM EPS pločamaza ravnomeran prenos opterećenja duž fasadnih slojeva (1,15 m2/m2), ugaonih lajsni na ivice koje želimo da zaštitimo od krzanja(po potrebi), aluminijumskih početnih lajsni duž obima građevinskog objekta kao osnova za brzu gradnju (po potrebi), fasadnih maltera kao završnog sloja (3-4 kg/m2) ili spoljašnji glet uz naravno stiropor dobijamo sloj zida koji u sprezi sa osnovnim zidom umnogome poboljšava smanjen prolaz toplote kroz zidove, produžava trajnost zidova, smanjuje cenu i brzinu izvođenja fasaderskih radova. PREPORUKA: koristiti Stirodom EPS ploče SF ili Stirodom EPS ploče S100.

TERMOIZOLOVANJEPODA STIRODOM EPS PLOČAMA
Sem termičkog poboljšanja rešavate i probleme udarnog zvuka. Termoizolovanje poda STIRODOM EPS pločamaNakon popločavanja horizontale neophodno je kako bi se napravila 'gluva kada' postaviti stiropor u debljini od barem jednog cm uz dodirne površine zida a u visini bar 5 cm većoj od izabrane debljine stiropora u podu. Nakon toga najčešći je slučaj postavljanja građevinske folije pa klasično postavljanje 'košuljice' uz procenu ojačanja armaturnom mrežom. Ne zaboravite mogućnost postavljanja podnog grejanja!!! PREPORUKA: Stirodom EPS ploče S120 ili Stirodom EPS ploče S150 samo u specijalnim slučajevima za izrazito opterećene podove.

POSTAVLJANJE STIRODOM DEKORATIVNIH LAJSNI
Izbor različitih dekorativnih lajsni i detalja, lepljenje montažnim lepkovima koje je dovoljno nanaeti tačkasto na površine naleganja, olakšala su vam u startu i samu pomisao na teške gips lajsne i vreme koje ste proveli Postavljanje STIRODOM DEKORATIVNIH LAJSNIpri montiranju pri čemu čistoću radnog prostora ostavljamo na duši onih koji i dalje rade ili zaravo onih kojima s e radi. Sušenje lajsni je najčešće par minuta u zavisnosti koji lepak koristite. Napomena: Izbegavati silikonske lepkove/gitove jer agresivno deluju na EPS. Pridržavati se saveti datim od proizvođača lepka koji je dat na kartušama ili deklaracijama. Izbor: po ukusu naravno, ali obratite pažnju na visinu i rešenost stambenog prostora (postavljanje osvetljenja i/ili drugih a skrivenih instalacija ukoliko investitor nije potražio stručno mišljenje arhitekte).

POSTAVLJANJE STIRODOM PUNIOCA
Fert gredice i glineni punioci pretpostavljamo da za običnog građevinara nisu novost pa s obzirom na to da prosta zamena glinenih stiropornim ne menja ništa na značaju jer ne remeti osnovnu svrhu punioca Postavljanje STIRODOM puniocaa kome ime samo kaže da je on samo ISPUNA. Naravno prednosti primene punioca su višestruke od brzine ugradnje jer je laka manipulacija i obrada, termike jer je neuporedivo bolji izolator, a laganosti međuspratne konstrukcije mislimo da ne treba ni naglašavati jer razlika u gustinama je običnom laiku očevidna. Gde je idealno rešenje za gradnju objekata na trusnim područjima i oblastima sklonim klizištima terena. Izbor se samo svodi na 14' ili 16' kao kod glinenih.

 

TERMOIZOLOVANJE POSTAVLJANJEM STIROPORA U SENDVIČ ZIDU
Termoizolovanje postavljanjem stiropora u sendvič ziduJedan vrlo star način gradnje koji zahteva veću posvećenost samoj konstrukciji duplih zidova nego postavljanju stiropora i njegovom ankerisanju. Ovo se u poslednje vreme izvodi kod onih objekata kojima su fasadna cigla/kamen/sajding kao obaveza s obzirom na uklapanje u čitav arhitektonski ambijent same lokacije. PREPORUKA: koristiti Stirodom EPS ploče S30 ili Stirodom EPS ploče SF.

TERMOIZOLOVANJE TAVANICE / PLAFONA
Termoizolovanje tavanice / plafonaPostavljanje ploča lepljenjem,tiplovanje, nanošenjem lepka u koji utiskujemo taklenu mrežicu, nanos lepka 'peglanje' mrežice i kraj sa unutrašnjim gletom npr. Ovo je inače teži deo radova s obzirom na stalnu usmerenost glave ka plafonu i težem ustanovljavanju odstupanja od 'vagresa'. PREPORUKA: koristiti Stirodom EPS ploče S100.

TERMOIZOLOVANJE SOKLE I PODRUMA STIRODOM EPS PLOČAMA
Termoizolovanje sokle i podruma STIRODOM EPS pločamaIzbor pada na čvršće stiropore koji svojom gustinom znatnije smanjuju paropropusnost zida, a ispod kote nula doprinose ravnomernom prenosu opterećenja na sve delove zida koji su zloženi naleganju zemlje. PREPORUKA: Stirodom EPS ploče S120 ili Stirodom EPS ploče S150 ukoliko to pokaže proračun.

 

POSTAVLJANJE STIROPORNIH BLOKOVA ZA GEO SLOJEVE
Postavljanje stiropornih blokova za geo slojeveOna su ipak stvar stručnije analize kretanja opterećenja ali najčešće su smaknuta za pola veličine bloka. PREPORUKA: Stiropor blokovi S120, S150, S200 ili S250.

 

 

IZOLOVANJE CEVI RAZLIČITIH PREČNIKA
Omotač cevi sa definisanim unutrašnjim prečnikom i željenom debljinom zida krajnje jednostavno se postavlja s obzirom na vezu 'pero-žljeb'. Dužina do 1,2 m je ponekad ograničavajuća strana ovog načina izolovanja ali i bez toga je jedino pravo rešenje za ukoliko ne mislite da će 1 cm izolacije drugog materijala biti bolje od nekoliko cm do 100 cm u prečniku u stiroporu.

POSTAVLJANJE STIRODOM MONTI
Nekad teža vrijanta rešavanja međuspratne konstrukcije glinenih ili pak stiropornih monti doživela je renesasu u novim rešenjima Postavljanje STIRODOM montiStirodom monti koja su nekoliko koraka pretrčale punioce i učinila vam postavljanje monti igrom u odnosu na ono što je ranije predstavljala. Iz par koraka i ušteda u vremenu i alatima vi ste uradili kudi kamo kvalitetnije radove nego setimo se čestih lomova monti ili loše urađenih fert gredica. Prednosti: termika, olakšana konstrukcija, lakoća gradnje, cena i svi drugi aspekti koji zavise od date situacije. Izbor: pada po proračunu koji prevashodno zavisi od raspona a zbog neophodnih ukrućenja.

 

 
Fabrika stiropornih materijala STIRODOM, Kružni put bb, Industrijska zona, 11309 Beograd, Leštane